Contacta'ns

  El cafè redueix el risc de desenvolupar enfermetats cardiovasculars

  No és la primera vegada que surt a la llum un estudi sobre els beneficis del cafè, i des de Cafegrà hem de dir que un bon cafè sempre senti bé al matí, tarda o en el moment que sigui. És un ritual que molts ciutadans duen a terme durant el dia a dia.

  Independentment que t’agradi el cafè americà, un caputxí, o un cafè descafeïnat, el cert és que qualsevol cafè pot aportar múltiples beneficis al nostre organisme i, un cop més, un nou estudi realitzat per científics australians ho afirma a la 71a Sessió Científica Anual del Col·legi Nord-americà de Cardiologia.

  Els investigadors assenyalen que la beguda més popular al món no està vinculada a l’aparició de malalties cardíaques o al seu empitjorament. En realitat, beure dues o tres tasses de cafè al dia està relacionat amb una reducció d’entre el 10% i el 15% en el risc de desenvolupar insuficiència cardíaca, malaltia coronària, problemes en el ritme cardíac o morir per qualsevol motiu. A més, el nou estudi demostra que els efectes protectors del cafè en aquest òrgan són vàlids tant per a persones sense malalties cardiovasculars com per a les que les pateixen.

  Peter M. Kistler, professor i cap de recerca d’arítmies a l’Alfred Hospital and Baker Heart Institute a Melbourne, explica que atès que el cafè augmenta la freqüència cardíaca, en general els metges recomanen deixar-ne el consum. Tot i això, les dades del nou estudi suggereixen que no s’ha de desaconsellar, sinó que ha de ser inclòs com a part d’una dieta saludable per a persones amb malalties cardíaques i sense.

  Els investigadors van estudiar diferents nivells de consum de cafè entre una base de dades de mig milió de persones durant almenys 10 anys i ho van comparar amb les malalties cardíaques més comunes, com malalties cardiovasculars, insuficiència cardíaca, malaltia de les artèries coronàries i altres morts relacionades amb el cor entre persones amb malaltia cardiovascular i sense.

  La investigació es va fer basant-se en les respostes a un qüestionari amb participants dividits en diferents grups segons el consum diari de cafè: cap tassa, més d’una, una, dues o tres, quatre o cinc i més de cinc. No es va trobar cap efecte o reducció significativa en el risc cardiovascular després de fer canvis en l’estil de vida, com ara reduir el consum d’alcohol, la diabetis, el tabaquisme i la pressió arterial alta, que també podrien tenir un paper en la longevitat i la salut del cor.

  En general, prendre dues o tres tasses de cafè al dia es va associar amb el benefici més gran, cosa que es va traduir en un risc de 10 a 15 % menor de desenvolupar malaltia coronària. El risc d’accident cerebrovascular o mort relacionada amb el cor va ser més baix entre les persones que bevien una tassa de cafè al dia. El benefici màxim es va observar entre dues i tres tasses de cafè al dia. A més, consumir qualsevol quantitat de cafè no es va associar amb més risc de problemes del ritme cardíac, inclosa la fibril·lació auricular (AFib) o l’aleteig auricular.

  Segons Kistler, “hi ha tota una sèrie de mecanismes a través dels quals el cafè pot reduir la mortalitat i tenir efectes favorables sobre les malalties cardiovasculars”. A més, l’investigador explica que els grans de cafè tenen “més de 100 compostos biològicament actius que redueixen l’estrès oxidatiu, milloren la sensibilitat a la insulina, la inflamació, acceleren el metabolisme i inhibeixen l’absorció intestinal de greix”.

  Els investigadors també van analitzar si hi havia diferències en la relació entre el cafè i les malalties cardiovasculars, en funció de si es prenia cafè instantani o mòlt, o amb cafeïna o descafeïnat. Van descobrir, una vegada més, que dues o tres tasses de cafè al dia s’associaven amb un risc més baix d’arrítmies, vessaments cerebrals, obstrucció de les artèries del cor, ictus o insuficiència cardíaca, independentment que sigui cafè mòlt o instantani. En tots els tipus es van observar taxes de mortalitat menors.

  L’estudi, però, té limitacions. No es van ajustar altres factors dietètics com l’ús de llet i el sucre al cafè. Els participants eren predominantment blancs i l’anàlisi es va basar a l’autoinforme a través d’un qüestionari. Per tant, els investigadors sostenen que els resultats s’haurien de considerar en assaigs aleatoris.

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.

  Call Now Button